Světový pohár v lezení na obtížnost – Briancon | LANO

Světový pohár v lezení na obtížnost – Briancon

19. 7. 2021

Ve dnech 17. – 18. 7. se ve francouzském Brianconu konal poslední závod Světového poháru v lezení na obtížnost před Olympijskými hrami v Tokiu.

Hlavním stavěčem byl Rakušan Martin Hammerer v jehož stavěčském týmu byla i žena – Ruska Anna Gallyamova. V kvalifikacích ani ve finále nebylo dosaženo topu v žádné kategorii, v semifinále byla mužská kategorie rovněž bez úspěšného přelezu, naopak v ženské kategorii bylo dosaženo hned pěti topů. Odhad obtížnosti stavěčům ztížila jak vysoká vlhkost, která není v tomto horském středisku s nejvyšším počtem slunečných dnů na území Francie obvyklá, ale i velmi atypická účast.

Tu tentokrát ovlivnila opět nejen epidemická situace, ale i to, že blízký termín olympijských her již neumožnil start žádnému z olympioniků. Ve srovnání s předchozím slabě obsazeným závodem SP v Chamonix zde bylo ještě méně startujících v obou kategoriích. Z hlediska kvality startovního pole chybělo kolem 15 závodníků absolutní světové špičky jak mezi muži, tak mezi ženami, protože z první dvacítky celkového hodnocení posledního seriálu SP se zde neobjevilo 14 mužů a 16 žen.

Vítězi se stali Ital Stefano Ghisolfi a Češka Eliška Adamovská, která tak dosáhla nejen první medaile ve SP, ale i první účasti ve finále této soutěže. Mezi muži byl úspěšný rovněž Martin Stráník, který zopakoval své 3. místo ze SP v Chamonix.

Závodu se zúčastnila také členka LANO TOP TEAMu Eliška Novotná, která obsadila 55. příčku.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Tým LANO

Vše, co v tomto životě potřebujete, je nevědomost a sebevědomí a pak je úspěch jistý.
Mark Twain