Stavěčské kurzy LANO – Blok B | LANO

Stavěčské kurzy LANO – Blok B

18. 1. 2022

V minulém týdnu se konal za účasti čtrnácti frekventantů další blok stavěčských kurzů LANO, konkrétně blok B  Komerční stavění na stěně s lanem. Víkendová praktická část probíhala v Lezeckém centru SmíchOFF, té stejně jako u kurzu C předcházela online výuka.

Frekventantům se věnovala trojice školitelů:

  • Jan Zbranek, český stavěč s nejvyšší mezinárodní licencí Chief Routesetter IFSC, který byl mj. členem stavěčského týmu pro lezení na obtížnost na OH v Tokiu a hlavním stavěčem řady mezinárodních závodů včetně MS, SP, ME, MEM, EYC atd.
  • Peter Zeidelhack, německý stavěč a autor bezpečnostních postupů pro stavění na umělých stěnách, školitel bezpečnosti stavění pro DAV s více než desetiletou praxí, dále mj. lektor stavěčských kurzů v Innsbrucku, Madridu atd. Krom toho spolupracuje s Janem Zbrankem na nové metodice stavěčských kurzů IFSC a podílel se s ním na kurzu hlavních stavěčů IFSC Europe v roce 2021.
  • Martin Jech, český stavěč s licencí Hlavní stavěč ČHS s bohatou zkušeností s komerčním i závodním stavěním a se znalostmi bezpečnostních postupů pro lanový přístup dle IRATA.

Vzhledem k tomu, že Jan Zbranek je součástí lektorského sboru školení stavěčů IFSC, byla náplň kurzu koordinována s metodikou IFSC.

Primárním obsahem kurzu byla bezpečnost stavění s použitím záložního systému (nejčastěji dvoulanové techniky), která byla účastníkům představena v teoretické a následující praktické části, během které si mohli účastníci práci s dvoulanovou technikou vyzkoušet v pracovním vybavení, které bylo na místě k dispozici. Kromě bezpečnostních postupů, které mají ochránit stavěče, byla v teoretické části vysvětlena i problematika záboru, ochrana lezců pohybujících se na stěně a související legislativa.

Dále byla na programu přednáška o základních typech lezeckých kroků a cest na stěně s lanem, na kterou navazovalo stavění v praxi.

Kurz byl svým obsahem zaměřen zejména na bezpečnost při stavění, neboť současné evropské standardy, které souvisí s profesionalizací stavěčského odvětví, nejsou v Česku příliš rozšířené, jsou však nutné z hlediska zákonné odpovědnosti. Do budoucna tedy plánujeme reaizaci bloku B2, během kterého by se účastníci více věnovali samotnému stavění.

Třetí blok stavěčského kurzu – A – Stavění závodních cest je naplánován na konec března 2022.

Tým LANO

Problém většiny lidí není v nedostatku informací. Jejich největší problém je, že neví, kdy, kterou a jak správně použít, aby jim to v životě fungovalo.
Milo Mahdall