Evropský pohár mládeže v boulderingu – Chambéry | LANO

Evropský pohár mládeže v boulderingu – Chambéry

13. 4. 2022

Francouzské město Chambéry přivítalo ve dnech 9. – 10. 4. účastníky prvního letošního závodu Evropského poháru mládeže v boulderu, jak se tato disciplína dle změny terminologie na mezinárodní úrovni nově nazývá i v češtině.

Závod byl početně silněji obsazen než boulderové podniky v předchozí koronavirem ovlivněné sezóně a přiblížil se ve většině kategorií stavu před epidemií. Kvalitativně byl v kategoriích A a J negativně ovlivněn termínovou kolizí se závodem Světového poháru v boulderu, který se konal v Meiringenu, kde naopak chyběli nejlepší závodníci mládežnických kategorií, kteří se rozhodli upřednostnit start v Chambéry.

Organizace závodu byla bezproblémová. Dle regulí EPM v Chambéry do finále přímo z kvalifikace postupovalo 10 závodníků. Hlavním stavěčem byl Francouz Julien Gras. Z kvalifikačních i finálových kol byl ve všech disciplínách k dispozici live stream.

Kvalifikace se lezla ve formátu letos platném pro všechny boulderové závody EPM, v němž závodníci mají v kvalifikaci 5 boulderů, na každý z nich časový limit 4 minuty + 15 sekund na přípravu, bouldery se lezou stylem flash a k dispozici je videopředlez. Ve finále se soutěží na 4 boulderech lezených stylem on sight v časovém limitu 4 minuty + 15 sekund na přípravu.

Česká výprava patřila se 16 reprezentanty k nejpočetnějším týmům po domácí Francii, která měla jako pořadatel dle pravidel nárok na vyšší kvótu. Nejúspěšnější z českých závodníků byl Lukáš Mokroluský, který po 5. místě v kvalifikaci vybojoval ve finále 3. pozici v nejmladší kategorii B (14 – 15 let). Finálovou účast si z české výpravy připsali ještě Markéta Janošová, která skončila na 8. příčce mezi juniorkami (18 – 19 let) a člen LANO TOP TEAMu Jan Štípek (trenér Tomáš Binter st.), který po 7. příčce v kvalifikaci obsadil při svém prvním životním reprezentačním startu vynikající celkové 8. místo.

Závodu se zúčastnilo 6 členů LANO TOP TEAMu. Kromě výše zmíněné finálové účasti Jana Štípka, který je v kategorii teprve prvním rokem, unikl postup jen o pokusy Arině Jurčenko na 11. příčce v kategorii A (16 – 17 let) a Jaroslavu Šikulovi ml. (trenér Tomáš Binter st.) na 13. místě v kategorii B. Kvalitní výkon podala i Hana Šikulová (trenér Tomáš Binter st.), která i přes snížené tření v rozhodujících boulderech v důsledku nepříznivého startovního pořadí vybojovala 27. pozici v kategorii A. Nejlepším z Čechů mezi chlapci kategorie A byl Lysander Naimji na 35. příčce. Lukáš Doleček (trenér David Urbášek) obsadil mezi juniory 39. místo. Další ze svěřenců trenéra LANO Davida Urbáška Lukáš Hacura, který není členem LANO, vybojoval při svém prvním životním reprezentačním startu 43. pozici v kategorii A. Ukrajinský reprezentant Ihor Pichka, jemuž LANO po odchodu z Ruskem napadené Ukrajiny poskytuje servis, absolvoval rovněž svůj první reprezentační start v kategorii B, při němž si připsal 33. příčku.

Protože se LANO snaží svým závodníkům i dalším svěřencům trenérů LANO zajistit ty nejlepší podmínky pro jejich maximální výkon a zdravý rozvoj, vyslali jsme na náklady LANO do Chambéry vlastního kouče Davida Urbáška, aby pomohl těm závodníkům LANO, kteří o to projevili zájem. David Urbášek patří k nejzkušenějším českým trenérům, jenž se jako reprezentační kouč v minulosti podílel na nejúspěšnějších mezinárodních závodech české historie. Závodníky LANO dobře zná, přímo se podílí na jejich koučinku i při českých závodech, proto je schopen pomoci jednotlivým lezcům dle jejich skutečných potřeb. Tímto mu děkujeme za péči o závodníky na místě, podrobný informační servis pro další trenéry LANO a obrazový materiál. LANO plánuje zajistit vlastními kvalifikovanými kouči všechny mezinárodní závody v sezóně, kde o to sami lezci nebo jejich trenéři projeví zájem.

Kompletní výsledky  naleznete zde.

Tým LANO

Nejjistější místo, kde naleznete pomocnou ruku, je na konci vašeho ramene.
Mark Twain