Evropský pohár mládeže v lezení na obtížnost – Dornbirn | LANO

Evropský pohár mládeže v lezení na obtížnost – Dornbirn

4. 7. 2022

Týden po závodě v Ostermundingenu se v rakouském Dornbirnu konalo ve dnech 2. – 3. 7. třetí kolo letošního Evropského poháru mládeže v lezení na obtížnost.

Závod byl po organizační stránce opět dobře připraven, vynikající byl i servis pro kouče a národní týmy včetně zajištěného parkování, wi-fi atd. Bezchybná byla rovněž práce JURY pod vedením Wernera Gächtera z Rakouska. Hlavním stavěčem byl Němec Christian Bindhammer. Závodní cesty byly velmi různorodé charakterem i obtížností, která v některých kategoriích nebyla optimálně nastavena. Lezecky se cesty v Dornbirnu výrazně odlišovaly od cest v Ostermundingenu.

EPM v Dornbirnu byl bohužel z hlediska kvality startovního pole opět výrazně oslaben. Tentokrát nejen termínovou kolizí se závodem SP ve Villars, jemuž dala přednost řada nejlepších mládežnických lezců věkem patřících do kategorií A (16 – 17 let) a juniorů (18 – 19 let), kteří mohou již závodit s dospělými, ale i neúčastí kompletního týmu Francie ve všech kategoriích včetně nejmladší kategorie B (14 – 15 let).

Z českých reprezentantů se na stupně vítězů probojovali 2. Marek Jeliga a 3. Markéta Janošová mezi juniory, 3. Sabina Skoupá v kategorii A a v kategorii B člen LANO TOP TEAMU Jan Štípek (trenér Tomáš Binter st.), který po vítězství v kvalifikaci ve finále vybojoval 2. místo.

Další členové LANO se umístili takto: v kategorii B Natálie Paarová (trenéři Tomáš Binter st. a Rudolf Paar) obsadila dělenou 11. - 13. pozici a finále jí tak uniklo o jediné místo. Blíže postupu než by se zdálo byl i Jaroslav Šikula (trenér Tomáš Binter st.) na 18. příčce, jehož v kvalifikační cestě č. 1 nedělily od finále ani dva kroky, které prohospodařil přelezeným cvakáním, v této konkurenci však už pouhé plus znamenalo rozdíl šesti míst. Adam Endrle (trenér Karel Rejchrt) při svém prvním reprezentačním startu v této kategorii obsadil 29. místo, když za sebou nechal řadu zkušenějších soupeřů včetně vítěze prvního letošního závodu EPM v Imstu Němce Nündela. Jediná zástupkyně LANO TOP TEAMu v kategorii A (16 - 17 let) Hanka Šikulová (trenér Tomáš Binter st.) bojovala spíše než se soupeřkami s fyzickou i psychickou únavou, což stačilo na konečnou 30. pozici.

Kompletní výsledky  naleznete zde.

Tým LANO

Zhluboka se nadechni. Je to jen špatný den, nikoli špatný život.
Johnny Depp