Evropský pohár mládeže v boulderingu – Soure | LANO

Evropský pohár mládeže v boulderingu – Soure

25. 4. 2022

Portugalské Soure hostilo ve dnech 23. – 24. 4. účastníky druhého letošního závodu Evropského poháru mládeže v boulderu.

Závod byl početně méně obsazen než předchozí podnik v Chambéry, z hlediska kvality startovního pole chyběla kompletní reprezentace Francie, naopak ve srovnání s francouzským závodem se zde představil velmi silný tým Velké Británie.

Organizace závodu byla bezproblémová. Dle regulí EPM do finále přímo z kvalifikace postupovalo 10 závodníků. Hlavním stavěčem byl Španěl Sergio Verdasco. Ze závodu bohužel nebyl k dispozici live stream.

Kvalifikace se lezla ve formátu letos platném pro všechny boulderové závody EPM, v němž závodníci mají v kvalifikaci 5 boulderů, na každý z nich časový limit 4 minuty + 15 sekund na přípravu, bouldery se lezou stylem flash a k dispozici je videopředlez. Ve finále se soutěží na 4 boulderech lezených stylem on sight v časovém limitu 4 minuty + 15 sekund na přípravu.

V rámci dvanáctičlenné české výpravy v Soure startovalo 8 členů LANO TOP TEAMu a svěřenců trenérů LANO. Na poslední chvíli bohužel musela ze zdravotních důvodů zrušit start další členka LANO TOP TEAMu Eliška Bulenová, která v dané konkurenci v juniorské kategorii aspirovala na medaili. Česká reprezentace si připsala tři postupy do finále – všechny v nejmladší kategorii B (14 – 15 let), dva z nich vybojovali členové LANO TOP TEAMu Jan Štípek a Jaroslav Šikula (oba trenér Tomáš Binter st.). Jan Štípek se po 8. místě v kvalifikaci ve finále posunul na vynikající 4. pozici, když od medaile ho dělily pouze pokusy. Honza je v kategorii prvním rokem a v tomto závodě byl nejlepším lezcem v ročníku. Jaroslav Šikula v kvalifikaci i finále obsadil shodně 10. příčku. Nejúspěšnějším z českých závodníků byl Lukáš Mokroluský, který po 7. místě v kvalifikaci ve finále zvítězil.

Další členové LANO TOP TEAMu a svěřenci trenérů LANO si vedli takto: Natálka Paarová (trenéři Tomáš Binter st. a Rudolf Paar) při svém reprezentačním debutu obsadila 26. pozici v kat. B, v kategorii A (16 – 17 let) si stejné umístění připsal Štěpán Bulena (trenér David Urbášek), 29. příčka patří dalšímu svěřenci Davida Urbáška Lukáši Hacurovi, 30. místo obsadila Arina Jurčenko, 31. pozici Hanka Šikulová (trenér Tomáš Binter st.) a dělenou 37. - 40. příčku zapsal Lysander Naimji.

Ukrajinský reprezentant Ihor Pichka, jemuž LANO po odchodu z Ruskem napadené Ukrajiny poskytuje servis, si při svém druhém reprezentačním startu v kategorii B připsal 32. místo.

Protože se LANO snaží svým závodníkům i dalším svěřencům trenérů LANO zajistit ty nejlepší podmínky pro jejich maximální výkon a zdravý rozvoj, vyslali jsme na náklady LANO také do Soure vlastního kouče Davida Urbáška, aby pomohl těm závodníkům LANO, kteří o to projevili zájem. Tímto mu opět děkujeme za péči o závodníky na místě, podrobný informační servis pro další trenéry LANO a obrazový materiál.

Kompletní výsledky  naleznete zde.

Tým LANO

Dopad velkého úspěchu rozvíří vítr drobných nepříjemností.
Japonské přísloví