MMČR, MČRM a MČR do 14 let v lezení na rychlost – Brno | LANO

MMČR, MČRM a MČR do 14 let v lezení na rychlost – Brno

10. 10. 2022

V neděli 9. 10. na brněnské Hudy lezecké stěně navázalo na předchozí závodní den Mezinárodní mistrovství České republiky, Mistrovství České republiky mládeže a Mistrovství České republiky do 14 let v lezení rychlost pro rok 2022.

Opět je nutno ocenit snahu pořadatelské stěny o dobré podmínky pro závodníky a přístup vstřícný k závodníkům i doprovodu.

Závod MČR do 14 let se lezl v tzv. nominačním formátu na cestě speciálně připravené z chytů pro lezení na rychlost. Jak konstatoval jeden ze zahraničních trenérů, je škoda, že zde nejen pro závod, ale i pro trénink není k dispozici tzv. „dětská standardní cesta“ obvyklá v lezecky vyspělých evropských zemích, která eliminuje morfologické problémy mladých lezců, ale připravuje děti na plynulý přechod na standardní cestu. Závod MMČR a MČRM se uskutečnil na standardní cestě v tzv. „Světovém formátu.“ Protože cesta kategorií U14 byla v těsné blízkosti profilů se standardní cestou, bylo nutné z hlediska bezpečnosti korigovat starty závodníků U14. Po dolezení kvalifikace MMČR a MČRM byla možnost dokončit závod kategorií U14 zhruba do začátku vyřazovacích kol na standardní cestě, ale závod kategorií U14 byl rovněž přerušen, a tak bylo nutné řešit potenciální kolizní situace i ve finálových kolech.

Rozlezová stěna i profily na lezecké stěně s lanem poskytovala z hlediska profilů, chytů i kapacity kvalitní podmínky pro rozcvičení a rozlezení závodníků.

Závod neměl profesionálního moderátora, což by měl být při vrcholném závodě sezóny minimální standard. Časový harmonogram dle propozic byl dodržen, ale některé klíčové organizační a technické informace byly závodníkům a trenérům tentokrát sděleny až na vyžádání, někdy bohužel i na několik dotazů, po nichž se ukázalo, že předchozí informace nebyla správná.

K dispozici byla opět on-line projekce výsledků, v některých kategoriích však docházelo k problémům s jejich zobrazováním. Oficiální výsledky byly publikovány včas a korektně.

Vyhlášení vítězů společně s celkovými výsledky ČP U14, ČPM a ČP bylo nejen dlouhé, ale s řadou zmatků a přehmatů. Zahraniční účastníci byli navíc v mládežnických kategoriích vyhlašování samostatně a až následně bylo vyhlášeno MČR U14 a MČRM, kde docházelo k situacím, kdy si nejprve pro tašku s věcnými cenami přišli zahraniční finalisté a následně poháry a medaile obdrželi čeští závodníci, kteří však do finále nepostoupili. Do budoucna bychom stejně jako v ostatních disciplínách uvítali vyhlášení republikového šampionátu v mládežnických a dětských kategoriích jako mezinárodního mistrovství ČR. To by umožnilo udělit titul mezinárodního mistra ČR atd. také zahraničním účastníkům.  

Členové LANO TOP TEAMu získali dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. V kategorii mužů zvítězil Jan Kříž (trenér Tomáš Binter st.), který ve finále porazil favorizovaného Kazacha Rishata Khaibullina. V kategorii U14 prvenství vybojoval Demid Pichka a 2. místo patří v kategorii B (14 - 15 let) jeho bratru Ihorovi (oba tým trenérů LANO pod vedením Jakuba Dvořáka), jehož ve finále předčil pouze další ukrajinský reprezentant Dmytro Ivanov.

Kompletní výsledky jednotlivých kategorií naleznete na webu ČHS zde.

Tým LANO

Chyby budou, dokud budou lidé.
Publius Cornelius Tacitus